Agentúra Fitch znížila rating Volksbank Slovensko z BBB+ na BBB-

18.02.2012 Celý región

Londýn 17. februára (TASR) - Ratingová agentúra Fitch znížila dnes rating dlhodobých záväzkov banky Volksbank Slovensko, a. s., z BBB+ na BBB- a krátkodobých záväzkov z F2 na F3. Výhľad ponechala stabilný.

Rozhodnutie agentúry nasledovalo sedem mesiacov potom, ako zaradila banku na zoznam Rating Watch Negative, čo znamená, že začala s prehodnocovaním ratingu s možným znížením do niekoľkých mesiacov.

Agentúra znížila rating iba dva dni po oznámení, že banka Österreichische Volksbanken a ďalší akcionári dokončili predaj 100 % akcií Volksbank International (VBI) ruskej banke Sberbank. Do VBI patria banky v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy, medzi nimi aj Volksbank Slovensko. VBI v nej vlastní 93-% podiel.

Fitch uviedla, že zníženie ratingu odráža úroveň hodnotenia dlhodobých záväzkov práve nového vlastníka banky Volksbank Slovensko, ktoré je horšie ako v prípade pôvodnej materskej banky. Zatiaľ čo rating dlhodobých záväzkov Österreichische Volksbanken je na úrovni A, rating Sberbank len na úrovni BBB, čo ovplyvňuje aj možnosti nového vlastníka poskytovať v prípade potreby finančnú podporu.

Fitch však predpokladá, že Sberbank bude v prípade potreby pripravená poskytnúť svojej dcére podporu. Už preto, že získala kontrolu nad celou VBI, ďalej preto, že dcéra nie je príliš veľká, čo znamená, že prípadné náklady by tiež neboli vysoké, ako aj preto, že Sberbank by príliš riskovala svoju reputáciu, ak by VBI nechala padnúť.

Stabilný výhľad Volksbank Slovensko tiež vychádza z faktu, že rovnaký má Sberbank. Akákoľvek zmena v ratingu ruskej banky sa podľa Fitch odrazí následne aj na ratingu Volksbank Slovensko.

Informovala o tom agentúra Fitch.
 

Vyberte región